Raport „Future of Foods” – Infuture

Zapraszamy do kolejnej niesamowitej i otwierającej oczy publikacji przygotowanej przez Infuture hatalska foresight institute.

Infuture hatalska foresight institute,  na codzień definiuje najważniejsze trendy, opisuje je i wskazuje konsekwencje dla gospodarki, kategorii rynkowych czy konkretnych marek. Instytut forecastingowy powołany został przez Natalię Hatalską, jedną z najbardziej wpływowych i uznanych ekspertów w dziedzinie analizy, prognozowania i badania trendów w relacjach na styku rynek-marka-technologia-konsument.

O samej publikacji najlepiej opowie autorka:

„Future of food, raport o przyszłości jedzenia. To dotąd największy i tak kompleksowy opublikowany przeze mnie raport.

Scenariusze przyszłości
W raporcie znajdziecie 20 scenariuszy dotyczących przyszłości całego systemu związanego z żywieniem – poczynając od hodowli, przez transport, opakowania i sprzedaż, a na jedzeniu i utylizacji skończywszy.

Oczywiście, scenariusze te nie są jedynymi, które mogą się wydarzyć – przyszłość, w przeciwieństwie do teraźniejszości, nigdy nie jest jedna. To, jak może ona wyglądać, przedstawiliśmy nie tylko z własnej perspektywy. Zapytaliśmy o nią także ekspertów w zakresie żywienia, szefów kuchni, rolników, aktywistów społecznych, wreszcie samych konsumentów. W raporcie możecie przeczytać komentarze m.in.: Dana Barbera (jednego z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie i współwłaściciela restauracji Blue Hill nieschodzącej z listy 50 najlepszych restauracji na świecie, regularnie gotował dla Michelle i Baracka Obamów, autora książki The Third Plate: Field Notes on the Future of Food); Juliana Hearna – założyciela firmy Huel; Seliny Juul – szefowej organizacji ekologicznej Stop Spild Af Mad (Stop Marnowaniu Żywności); dr Marii Kowalewskiej – dyrektorki ds. edukacji i komunikacji Federacji Polskich Banków Żywności; Jakuba Lubońskiego – CEO Bin-e, firmy produkującej inteligentne kosze na śmieci; Noemi Malskiej – członkini zarządu (COO) HiProMine S.A., firmy produkującej białko owadzie z przeznaczeniem na rynek paszowy; Zofii Weiss – właścicielki gospodarstwa ekologicznego Przytoki oraz restauracji Oficyna w Gdyni; Marcina Woźniaka – prezesa zarządu funduszu Venture Capital AgriTech Hub i KnowledgeHub; Debi Zvi – nutrition and food safety manager w Edenworks, firmie rozwijającej koncepcję farm  indoorowych połączonych z systemami aquaponicznymi oraz znanych i uznanych polskich szefów kuchni: Marcina Piotrowskiego, Kuby Korczaka, Maliki oraz Joanny Krupickiej.”

Publikacja dostępna za darmo – w systemie „pay with a tweet” pod tym adresem.

________

Infuture hatalska foresight institute monitoruje i analizuje wszystkie czynniki, w tym zwłaszcza technologiczne i społeczne, które mogą wywołać fundamentalne zmiany w poszczególnych kategoriach w określonej perspektywie czasowej (krótko-, średnio- i długoterminowej). Na tej podstawie definiuje trendy, opisuje je i wskazuje konsekwencje dla gospodarki, kategorii rynkowych czy konkretnych marek. Odpowiada na pytanie – co może się zdarzyć? – tym samym, dając przedsiębiorstwom i organizacjom podstawy do planowania strategicznego. Pomaga przygotować się na zmianę, podejmować lepsze decyzje, szukać szans i możliwości oraz odkrywać nowe kierunki rozwoju.

Infuture wspiera firmy, ich marki, instytucje państwowe oraz organizacje pozarządowe w codziennej pracy, przygotowując m.in. raporty inspiracyjne, forecastingowe, prowadząc warsztaty, indywidualne konsultacje czy organizując spotkania “z przyszłością” podczas infuture journeys.

Wszystkie materiały i informacje pochodzą od Autorów: hatalska.com