Jeść zdrowo czy tanio? Jeść zdrowo i tanio!

Co zrobić, żeby osoby gorzej sytuowane było stać na zdrowe jedzenie? Sprzedawać je tanio! To właśnie stwierdził i, co ważniejsze, zrealizował były właściciel amerykańskiej sieci handlowej Trader Joe’s. Dougem Rauch, bo o nim mowa, kierowała przede wszystkim świadomość, że najubożsi są paradoksalnie najbardziej narażeni na otyłość. Jak to możliwe? Otóż najtańsze jedzenie to produkty najmniej wartościowe, ale za to kaloryczne, a często również najbardziej przetworzone.

Drugą motywacją Raucha była chęć włączenia się do walki z marnotrawstwem żywności. W Stanach Zjednoczonych każdego roku 40% żywności jest wyrzucane na śmietnik – a tendencja tego zjawiska jest wzrostowa.

Prawdopodobnie nie bez znaczenia dla decyzji fundatora była też chęć swoistego „odpokutowania” za czasy, kiedy był właścicielem sieci Trader Joe’s oskarżanej m.in. o zatajanie informacji o pochodzeniu sprzedawanych produktów i ich składzie.

Efektem „nawrócenia” Raucha stała się innowacja społeczna – ufundowany w 2015 roku sklep Daily Table, działający na zasadzie instytucji not-for-profit. Sklep znajduje się na przedmieściach Bostonu, a model jego działania jest następujący: skupuje bardzo dojrzałe owoce i warzywa, które nie wzbudzają już zainteresowania zwykłych klientów; produkty te są następnie przetwarzane przez zatrudnionych kucharzy na gotowe posiłki lub półprodukty i w tej formie wprowadzane do Daily Table. Sprzedaż gotowych dań jest wyjściem naprzeciw przyzwyczajeniom Amerykanów, którzy w większości w ten właśnie sposób realizują swoje potrzeby obiadowe. Oczywiście gotowe posiłki z Daily Table nie mają nic wspólnego z tymi z supermarketów – poza ceną, która jest równie niska. Zdrowy, pełnowartościowy posiłek można tu kupić już za niecałe 2 dolary.

W ramach promowania zdrowego stylu odżywiania Daily Table prowadzi również bezpłatne warsztaty zdrowego, szybkiego i smacznego gotowania.

Organizacja planuje otworzenie kolejnych sklepów – w samym Bostonie oraz w innych miastach. W ciągu 3 lat działania Daily Table nawiązało współpracę handlową z kilkudziesięcioma dostawcami produktów spożywczych, a także współpracę partnerską z wieloma instytucjami i organizacjami zarówno państwowymi jak i pozarządowymi.

Życzmy powodzenia – oby jak najwięcej takich „zwrotów akcji” w karierze przedsiębiorców, skutkujących innowacyjnymi rozwiązaniami problemów społecznych.  Z pewnością obecna działalność przynosi Dougowi Rauchowi niemniejszą satysfakcję niż poprzednia. Zaryzykujemy nawet stwierdzenie, że większą. I oby inni mu pozazdrościli.

Źródła:

http://dailytable.org/

http://www.miasto2077.pl/zdrowa-i-tania-zywnosc-dla-ubogich/

fot. http://dailytable.org/

Kraj: USA